Bieden op een huis: hier moet je rekening mee houden

Het bieden op een huis is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het aankoopproces. Dat heeft alles te maken met het huis waar je op gaat bieden. Dit doe je immers niet voor niks: de woning is zeer aantrekkelijk, past goed bij en je hebt er (bijna) alles voor over om in dat huis te gaan wonen. En daar zit nu net het gevaar. Hoe ver ga je immers voor een woning? En blijft het realistisch? In deze blog ontdek je hoe je op een goede manier de onderhandelingen voert en wat hulp van een aankoopmakelaar voor je kan betekenen.

De voorbereiding van het bod

In het wilde weg een bedrag roepen, is niet handig. Voordat je überhaupt aan bezichtigen toekomt, heb je al het nodige voorwerk gedaan. Bieden op een huis kan pas goed als je weet wat je te besteden hebt. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wat je kunt bieden en wat je wilt bieden. Soms is het namelijk niet verstandig om het maximale te lenen, bijvoorbeeld als je ondernemer bent of als je van plan bent om binnen een jaar van baan te wisselen.

Er is nog een argument om een maximumbedrag in je hoofd te hebben. De kans is namelijk aanwezig dat er meer bieders zijn, met overbieden als een van de mogelijke scenario’s. Overbieden hoeft in principe niet erg te zijn, op voorwaarde dat het binnen je budget blijft en dat je over eigen geld beschikt. Je krijgt een hypotheek voor de waarde van de woning en niet voor de koopsom. Blijkt uit de taxatie dat je € 20.000 te veel hebt betaald, dan moet dit bedrag met eigen geld worden opgehoest.

Voorbereiding van het bod

Het bieden: bepaal de woningwaarde

Wanneer je gaat bieden, is het goed om de echte waarde van de woning te kennen. Helemaal precies ga je dat niet weten, maar bepaalde informatie kun je makkelijk online vinden, zoals de WOZ-waarde. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. Nu zal de vraagprijs wat hoger liggen dan de WOZ-waarde, maar als het verschil 20% is, weet je dat de vraagprijs te hoog is.

Een andere manier om de echte waarde van een woning te ontdekken, is door een aankoopmakelaar in te schakelen. Een makelaar heeft de benodigde kennis en ervaring om de waarde van een woning te bepalen. Ook tijdens de onderhandelingen is het goed om gesteund te worden door een aankoopmakelaar. Daar komen we dadelijk uitgebreid op terug.

Houd je in tijdens de bezichtiging

Als je voor het eerst over de drempel stapt van het huis van je dromen, is het moeilijk om je in te houden. Dat hoeft ook niet, maar knoop in je achterhoofd dat een verkoper (of verkoopmakelaar) goed op je let tijdens de bezichtiging. En als duidelijk wordt dat je wel erg te spreken bent over de woning, kan dit gevolgen hebben voor de onderhandelingen. Ze weten immers dat je het huis heel graag wilt hebben.

Door je enthousiasme binnen te houden, sta je sterker tijdens de onderhandelingen.

Weet wie de woning verkoopt

Ook jij kunt je positie tijdens de onderhandelingen versterken. Stel dat je ontdekt dat de huidige bewoners zo snel mogelijk van de woning af willen, bijvoorbeeld omdat ze in scheiding liggen of momenteel met dubbele lasten zitten, dan kun je deze info gebruiken.

Tijdens de bezichtiging ben je vrij om allerlei vragen te stellen. Natuurlijk vraag je niet of de huidige bewoners in scheiding liggen. Wat je wel kunt doen, is op een tactische manier achterhalen wat de reden van de verhuizing is. Dit is ook nog eens functioneel. Misschien zorgen de buren voor overlast, zit er in de straat een winkel waar elke dag vanaf zes uur in de ochtend vrachtwagens af en aan rijden of is er een andere legitieme reden. Blijkt dat ze snel het huis uit willen, dan kun je lager gaan zitten met je bod.

Het openingsbod: niet te hoog en niet te laag

Wat is een goed openingsbod voor een huis? Dat is iets waar je heel goed over moet nadenken. Een eerste bod breng je namelijk maar een keer uit. Je wilt de verkoper niet afschrikken met een te laag bod, ook is het geen goed teken als je openingsbod meteen wordt geaccepteerd, wat betekent dat je te hoog bent gaan zitten.

Bij onderhandelingen is het geven en nemen. In het logische geval kom je ergens tussen jouw openingsbod en de vraagprijs uit. Een goed eerste bod zit dus onder je maximaal te besteden bedrag, maar binnen het redelijke. Het is gebruikelijk om bij een eerste bod aan te geven of er onderhandelingsruimte is.

Kijk goed naar de ontbindende voorwaarden

Voordat je een voorlopig koopcontract ondertekent, is het goed om de ontbindende voorwaarden door te nemen. Zo kun je een bod uitbrengen onder voorbehoud van financiering of onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Het eerste betekent dat je bod alleen blijft staan als je de financiering rond krijgt. Het tweede houdt in dat de kosten die uit de bouwkundige keuring naar boven komen, niet boven een bepaald bedrag uit mogen komen.

De ontbindende voorwaarden kun je afspreken met de verkoper of verkoopmakelaar. Over het algemeen is het zo dat hoe minder ontbindende voorwaarden je hebt, hoe groter de kans is dat je bod wordt geaccepteerd.

Hulp bij het bieden

We hebben de belangrijkste tip voor het laatst bewaard. Een huis kopen en een bod uitbrengen is iets wat je niet zo vaak doet en een van de grootste beslissingen in je leven. Het is dan ook essentieel dat je dit zo goed mogelijk aanpakt. Concreet betekent dit dat je een aankoopmakelaar in de arm neemt.

Een aankoopmakelaar gaat mee naar bezichtigingen, helpt bij de onderhandelingen en wijst je op de kansen en beperkingen van woningen. Ieder aspect is gunstig, maar de hulp bij het bieden, gaat je het meest opleveren. Een aankoopmakelaar voelt geen emotie bij de woning en kan neutraal onderhandelen, wat voor de meeste kopers lastig is. Daarnaast snappen makelaars het ‘spelletje’. Een aankoopmakelaar is de investering helemaal waard, ook voor de lange termijn.